tirsdag 4. oktober 2011

Pust deg frisk!

Diafragma, eller bedre kjent som pustemuskelen, er en stor muskel i mellomgulvet som gjør det mulig for lungene å trekke inn luft.
Den fester seg på de nederste ribbeina og ligger som en fallskjerm opp i brysthulen under lungene våre.


Vi er helt avhengig av denne muskelen for å puste uten hjelp.

Pusten vår er til del automatisk og til dels kan vi kontrollere den. Dette er unikt!
Vi kan faktisk bevisst bruke pusten vår til å påvirke ubevisste og ikke selvstyrte funksjoner som blodtrykk, hjertefrekvens, sirkulasjon, fordøyelse og mange andre funksjoner.

Pusteøvelser kan derfor fungere som en bro mellom kroppens funksjoner som vi normalt ikke kan kontrollere.

Stress påvirker nervesystemet vårt som igjen gir økt hjertefrekvens, økt respirasjon og økt muskeltensjon. Pusten blir da raskere og mer overfladisk. Over tid vil dette gi en rekke negative effekter på kroppens ulike system. Høyt blodtrykk, muskelverk, inflammasjoner, fordøyelsesproblemer og nedsatt lymfedrenasje er noen eksempler.

NÃ¥r pusten er raskere og mer overfladisk, trekker vi ikke pusten dypt ned i ”magen”. Det Ã¥ puste overfladisk er lite effektivt for O2 opptaket, og over tid stivner brystkasse og ryggrad til.

Abdominal pust vil si å puste helt ned i magen og ut i flankene, slik at diafragma brukes fullt ut.

Puster vi slik påvirker det kroppens systemer slik at vi kan optimalisere lymfedrenasje, fordøyelse(fordi bevegelse av diafragma gir en massasje av indre organer), redusere blodtrykk og redusere puls. Det har også en heldig effekt på transport av oksygenfattig blod fra beina, altså det venøse systemet.

Så som dere ser, har diafragma en masse viktige funksjoner i kroppen, rent bortsett fra å holde oss i live ved å puste da!

Her har du en enkel pusteøvelse som du kan gjør daglig:

  • Legg deg godt til rette eller sitt i sengen med god støtte i ryggen og nakken.
  • Legg begge hendene flate pÃ¥ magen.
  • Lukk øynene.

Når du har lagt deg godt til rette begynner selve øvelsen. Du skal med hjelp av hendene føle at magen din blåser seg opp når du trekker pusten inn. Kjenn etter at du fyller lungene helt. Pustesirkelen som nå beskrives er gjentagende gjennom hele øvelsen.

  • Trekk pusten godt inn med nesen, tell til 4.
  • Hold (normal pause).
  • Pust ut med munn, tell til 8.
  • Hold (normal pause).
  • Repeter sirkelen, repeter sirkelen osv.

Du skal i 2 uker gjennomføre øvelsen i 15 min hver dag. I uke 3 går du ned til 4 dager, og i uke 4 holder det med 3 ganger. I løpet av denne perioden skal du forsøke å puste på denne måten når du bedriver dine daglige gjøremål. Denne øvelsen fungerer også veldig bra dersom du trenger 5 min pause på jobben.





 Lykke til!

Vibeke

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar