tirsdag 9. oktober 2012


Matkombinasjon: en god måte å holde vekten i sjakk på og oppnå ditt fulle energinivå.
 
Har du opplevd at du reagerer på visse type matvarer? Føler du deg oppblåst, har mageknip og sliter med fordøyelsen? Har du tenkt på at dette nødvendigvis ikke skyldes en enkelt matvare, men at forskjellige matvarer kombinert i lag danner denne reaksjonen?
 
Poenget med matkombinasjoner er kort fortalt at maten deles inn i forskjellige grupper ut i fra hvilke fordøyelsesenzym som blir tatt i bruk. Ved å kombinere maten riktig vil maten bli tatt opp på den mest effektive måte. Opptaket av de ulike næringsstoffer blir optimalisert som igjen fører til at fettet forbrennes ordentlig, og en vil ikke sitte igjen med ufordøyde matpartikler i kroppen.
 
Proteiner trenger for eksempel syreholdige fordøyelsesvæsker, mens karbohydrater trenger baseholdige fordøyelsesvæsker for å tas opp korrekt. Hvis du tilsetter base til en syre vil de nøytralisere hverandre. Resultatet vil bli en vandig løsning, hverken syreholdig som proteinet trenger eller baseholdig som karbohydrat trenger. Da vil ikke næringsstoffene bli fordøyd riktig,
De rivaliserende enzymene og fordøyelsesvæskene slåss og nøytraliserer hverandre. Resultatet blir at maten ikke blir ordentlig fordøyd og råtner i tarmene, noe som fører til tarmgass, oppblåsthet, halsbrann, forstoppelse, kramper, magesmerter, lavt næringsopptak og energitap, for å nevne noen.


Proteiner fordøyes langsomt, og bruker fire timer på å nå tarmen, mens karbohydratmåltid går raskt fra munn til tarm, på kun to timer. Noe av grunnen til dette er at næringsstoffene bruker ulike enzym for å bryte ned maten, og kombinerer en disse sammen i ett måltid vil dette hemme fordøyelsesprosessen.


Å kombinere maten riktig kan være et godt verktøy for å gå ned i vekt, samt å holde vekten nede. Fettet går til leveren uten å bli med andre matvarer, og feste seg andre steder i kroppen som f. eks på innsiden av åreveggen. Dette betyr at kroppen din ikke holder igjen ufordøyd mat som omdannes til ”fettballer” av giftstoffer og cellulitter. Riktig matkombinasjon er bra for kolesterolet. En maksimerer fordøyelseskapasiteten og evnen til å bryte ned maten effektivt. Dette vil gjøre at en føler en får mer energi, en føler seg mer opplagt, og ofte i bedre form generelt.

 

Frukt fordøyes mye raskere enn all annen mat, og bør spises alene. Melon er matens Ferrari når det kommer til fordøyelse, og bør ikke blandes med andre matvarer inkl. annen frukt.


Dagens tips:

Frukt må alltid spises alene, minst 30 min før eller etter andre matgrupper. Frukt har rekorden for den raskeste fordøyelsen, og bruker helt andre fordøyelsesenzymer enn de andre gruppene. Det er best å spise frukt på tom mage. Hvis du spiser frukt etter et måltid, har den ikke noe sted å gjøre av seg. Den blir liggende i kø bak den andre maten som det tar mye lengre tid å fordøye, og vil da bli liggende å gjære i tamen.

(Ps. Bland aldri meloner med annen frukt, meloner fordøyes raskere enn all annen frukt, og bør derfor spises alene)

 

Hilsen ernæringsfysiolog

Stian Halvorsen

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar