Matkombinasjon: en god måte å holde vekten i sjakk på og oppnå ditt
fulle energinivå.
Har du opplevd at du reagerer på visse type matvarer? Føler
du deg oppblåst, har mageknip og sliter med fordøyelsen? Har du tenkt på at
dette nødvendigvis ikke skyldes en enkelt matvare, men at forskjellige matvarer
kombinert i lag danner denne reaksjonen?
Poenget med matkombinasjoner er kort fortalt at maten deles
inn i forskjellige grupper ut i fra hvilke fordøyelsesenzym som blir tatt i bruk.
Ved å kombinere maten riktig vil maten bli tatt opp på den mest effektive måte.
Opptaket av de ulike næringsstoffer blir optimalisert som igjen fører til at
fettet forbrennes ordentlig, og en vil ikke sitte igjen med ufordøyde
matpartikler i kroppen.
Proteiner trenger for eksempel syreholdige
fordøyelsesvæsker, mens karbohydrater trenger baseholdige fordøyelsesvæsker for
å tas opp korrekt. Hvis du tilsetter base til en syre vil de nøytralisere
hverandre. Resultatet vil bli en vandig løsning, hverken syreholdig som
proteinet trenger eller baseholdig som karbohydrat trenger. Da vil ikke
næringsstoffene bli fordøyd riktig,
De
rivaliserende enzymene og fordøyelsesvæskene slåss og nøytraliserer hverandre.
Resultatet blir at maten ikke blir ordentlig fordøyd og råtner i tarmene, noe
som fører til tarmgass, oppblåsthet, halsbrann, forstoppelse, kramper,
magesmerter, lavt næringsopptak og energitap, for å nevne noen.
Å kombinere maten riktig kan være et godt verktøy for å gå
ned i vekt, samt å holde vekten nede. Fettet går til leveren uten å bli med
andre matvarer, og feste seg andre steder i kroppen som f. eks på innsiden av
åreveggen. Dette betyr at kroppen din ikke holder igjen ufordøyd mat som
omdannes til ”fettballer” av giftstoffer og cellulitter. Riktig matkombinasjon
er bra for kolesterolet. En maksimerer fordøyelseskapasiteten og evnen til å
bryte ned maten effektivt. Dette vil gjøre at en føler en får mer energi, en
føler seg mer opplagt, og ofte i bedre form generelt.
Frukt fordøyes mye raskere enn all annen mat, og bør spises alene. Melon er matens Ferrari når det kommer til fordøyelse, og bør ikke blandes med andre matvarer inkl. annen frukt.
Dagens tips:
Frukt må alltid spises alene, minst 30 min før eller etter
andre matgrupper. Frukt har rekorden for den raskeste fordøyelsen, og bruker
helt andre fordøyelsesenzymer enn de andre gruppene. Det er best å spise frukt
på tom mage. Hvis du spiser frukt etter et måltid, har den ikke noe sted å
gjøre av seg. Den blir liggende i kø bak den andre maten som det tar mye lengre
tid å fordøye, og vil da bli liggende å gjære i tamen.
(Ps. Bland aldri meloner med annen frukt, meloner fordøyes
raskere enn all annen frukt, og bør derfor spises alene)
Hilsen ernæringsfysiolog
Stian Halvorsen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar