lørdag 25. januar 2014

Fysioterapeut og osteopat, Vibeke Koren, om snømåking.

(Utdrag fra artikkel i www.klikk.no)



Som en treningsøkt
Hjertet er ikke den eneste kroppsdelen som får gjennomgå når snøen skal bort fra oppkjørselen.
Kroppen kan også bli skikkelig stiv, støl og vond.
- Snømåking kan sammenliknes med det å våkne neste morgen etter første treningsøkt på flere måneder, men når du måker snø skjer det ute i kaldt vær og uten oppvarming, sier fysioterapeut og osteopat ved Stavanger Idrettsklinikk, Vibeke Koren.

Overbelaster musklene

Kroppen er altså ikke forberedt på det som skal komme.
Mange er inaktive i hverdagen og da kommer den fysiske belastningen brått på.
- I tillegg gjentar man ved snømåking en tung og uvant bevegelse svært mange ganger. Kroppen reagerer da med alt fra gangsperre til akutte smerter. Den reagerer rett og slett på en overbelastning av muskulaturen, sier hun.
God oppvarming forbedrer samspillet mellom nerve og muskelslik at transport av næringsstoffer og oksygen til muskulaturen går fortere og muskulatur og sener blir mer tøyelige.

Kan få prolaps

- Ofte innebærer snømåking en lang vektarm med rotasjon av rygg og nakke, og hvis kroppen ikke er vant med dette kan man få en strekk eller muskelspasme, det vil si krampe, i muskulaturen. Da låses også ledd i rygg og nakke, forteller Koren.
Det er dette vi gjerne kalles kink. En smertefull, men heldigvis helt ufarlig tilstand.
- I de alvorligste tilfellene ser man at noen pådrar seg en prolaps etter snømåkingen, men dette er heldigvis uvanlig, sier hun.

Kan forebygges

Trøsten er altså at de fleste plager i rygg og nakke etter snømåking er harmløse.
Det betyr selvfølgelig ikke at det ikke gjør vondt, og det beste du kan gjøre for deg og kroppen din er derfor å forebygge plagene så godt det lar seg gjøre.
- Noen av de beste tipsene for å forebygge slike plager er å sørge for at du er varm, ta deg god tid og tenke på snømåkingen som en treningsøkt, sier hun.

Ibux og is

Og hvis uhellet likevel skulle være ute, skal du ta litt ekstra vare på deg selv og den smertefulle ryggen din.
- Får du vondt i ryggen, kan du legge is på og eventuelt ta en ibux. Du bør forsøke å holde deg i lett bevegelse. Det er ofte mye bedre enn å legge seg ned og kan faktisk løse problemet raskere, sier hun.
Føler du at du trenger hjelp med plagene, kan en fysioterapeut, osteopat eller kiropraktor hjelpe deg gjennom den akutte fasen og gi deg veiledning i hvordan du kan unngå slike plager i fremtiden.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar