søndag 26. august 2012

Infrarød bildediagnostikk ved Stavanger Idrettsklinikk


Stavanger idrettsklinikk kan nå tilby infrarød bildediagnostikk!

Hva er infrarød bildediagnostikk?

Infrarød (IR) undersøkelse er en ny type bildediagnostikk som kan være et nyttig supplement til en vanlig fysioterapeutisk undersøkelse, og vil kunne bidra til å identifisere muskulære problemområder.

Med ett IR-kamera kan vi ta bilder som viser overflate-temperaturen i hele kroppen, og en kan da eksempelvis kunne se endret blodsirkulasjon i muskler. Kamera måler temperaturendringer helt ned til 0,05 graders forskjell. Triggerpunkter, stramme muskler og områder i kroppen hvor vi har smerter, kan resultere i en temperaturendring, som da kan vise på bildene. På den måten kan vi få ett visuelt bilde av statusen til muskulaturen, og hvor eventuell endring i sirkulasjon er lokalisert.

Bildene er også et fint verktøy for å måle effekten av ulik typer behandling. Når bilder tas før og etter behandling kan en se om endring har forekommet. Dermed er det lettere å identifisere behandlingsmetoder som gir tilfredsstillende resultat.


Hvilke plager kan gi en endret overflate-temperatur på de infrarøde bildene?

Senebetennelser (tennisalbue, golfers albue, plantarfascitt etc)

Kroniske rygg/nakke smerter

Hodepine (som kommer fra nakke)

Slitasje i knær/hofte/ankel/hender

Generelt nedsatt blodsirkulasjon

Stramme muskler/triggerpunkter  
 

Hvem kan ha utbytte å ta infrarødebilder?

Mennesker som har muskel/skjelett plager. Idrettsutøvere kan også ha utbytte av å ta bilder for å se om det er steder på kroppen som kan identifiseres som problemområder i forhold til trening. For eksempel stramme og stive muskler med nedsatt blodsirkulasjon kan ofte gi raskere muskelkramper og melkesyre. Det kan også være gunstig å ta bilder etter en idrettsskade for å se at skadet vev har en optimal blodsirkulasjon, som igjen vil fremme tilheling.  


Bør noen være varsomme med å ta IR-bilder?

IR-fotografering er helt ufarlig. Det er ingen farlig stråling fra kameraet. Det tilsvarer å bli fotografert med et vanlig kamera uten blitz. Bildene kommer fram med en gang, slik at bildene kan bli tolket umiddelbart.
 
 
 
Dette er bildet av en pasient med langvarig plager i høyre fot som følge av en tilstand som heter plantar fascitt.
 
 

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar